Wednesday, 10 August 2011

Olive paste - Πάστα Ελιάς




It was quite usual in ancient times to consume olive paste, either made from whole olives or from what was left of the olives after pressing. So the idea that olive paste is something new is quite unjustified. Callimachus the Cyrenaeus, who wrote in the first decades of the 3rd century B.C., states clearly that olives can produce a ground mash. 

Olive paste can be used instead of butter in breakfast (to spread on bread) or as an appetizer before a meal. 

To make olive paste, mash the olives and scent them, depending on your preferences, with  either coriander, cumin, oregano, mint, fennel, thyme, garlic, onion, hot pepper, lemon etc...

Olive paste with oregano:

1 cup pitted black olives
2 cloves garlic (green core removed)
1 tbsp oregano
2 tbsps lemon juice
4 tbsps olive oil

Put the ingredients in a food processor to make the paste. Empty into a bowl and store in the fridge for a few days. Olive paste can be used at least 2 hours after being made as it needs time for the flavors to infuse.

The recipe belongs to Nikos and Maria Psilakis. It is from their book titled " The secrets of good health - Olive Oil - Advice on its correct use".


Στην αρχαιότητα ήταν αρκετά συνηθισμένο να καταναλώνουν πάστα ελιάς, είτε από ολόκληρες ελιές ή από ότι είχε απομείνει από τις ελιές μετά την άλεση. Έτσι, η ιδέα ότι η πάστα ελιάς είναι κάτι νέο είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος, ο οποίος έγραψε τις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα π.Χ., αναφέρει ξεκάθαρα πως απο τις ελιές μπορεί να παραχθεί ένας πολτός.

Η πάστα ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για βούτυρο στο πρωινό (να απλωθεί σε ψωμί) ή ως ορεκτικό πριν από το γεύμα.

Για να κάνετε πάστα ελιάς, πολτοποιήστε τις ελιές και αρωματίστε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, με κόλιαντρο, κύμινο, ρίγανη, δυόσμο, μάραθο, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, λεμόνι κτλ. ..

Πάστα ελιάς με ρίγανη:

1 κούπα μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
2 σκελίδες σκόρδο (αφαιρέστε τον πράσινο πυρήνα)
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Πολτοποιήστε τα συστατικά να γίνουν πάστα. Αδειάστε σε ένα μπολ και φυλάξτε το στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Η πάστα ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ύστερα απο 2 ώρες απο την παραγωγή της, καθώς χρειάζεται χρόνος για τις γεύσεις να ενωθούν.


Η συνταγή ανήκει στον Νίκο και τη Μαρία Ψιλάκη. Είναι από το βιβλίο τους με τίτλο "Τα μυστικά της καλής υγείας - Ελαιόλαδο - Συμβουλές για τη σωστή χρήση του".

No comments:

Post a Comment