Sunday, 13 January 2013

'Malotira' and Cretan cheese 'Graviera' in a 'mitato' high in the White Mountains - «Μαλοτήρα» και Κρητική Γραβιέρα σ'ένα «μιτάτο» στα Λευκά Όρη


'Malotira' is a term used in Crete in order to describe mountain tea. It is mainly produced in West Crete, in the White Mountains and Psiloritis, at an altitude higher than 900 meters. However, this plant is endemic to Crete, which means that the genre 'malotira' grows only in Crete. Cretan people use it as a natural pharmaceutical, helping against cold, respiratory ailments and stomachache.

Etymologically the word 'malotira' has two possible origins. It is believed that the Venetian conquerors learned its remedial qualities and adopted it, calling it 'maletira'. 'Male' in Italian means 'sickness' and 'tirare' means 'to drag'. Still, the word might derive from the Greek 'mallotos'='malliaros' that means 'woolly' due to the plant's morphology. Its leaves have a dense fluffy texture. 


«Μαλοτήρα» ονομάζουν στην Κρήτη το τσάϊ του βουνού. Φυτρώνει κυρίως στα βουνά της Δυτικής Κρήτης, στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 900 μέτρων. Η «Μαλοτήρα» είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης. Οι Κρητικοί ανακάλυψαν απο νωρίς τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποίησαν σαν φάρμακο κατά των κρυολογημάτων, τις παθήσεις του αναπνευστικού αλλά και του στομάχου. 

Ετυμολογικά η λέξη «Μαλοτήρα» θυμίζει το λατινικό «maletira», όνομα που απέδωσαν οι Βενετοί στο φυτό κατα τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, όπου «male» σημαίνει αρρώστια και «tirare» τραβάω. Μια δεύτερη εξήγηση είναι πως η λέξη μπορεί να προέρχεται απο το ελληνικό «μαλλωτός» = «μαλλιαρός», λόγω της μορφολογίας του φυτού, καθώς πυκνό χνούδι καλύπτει τα φύλλα του.




Gathering Cretan mountain tea 'malotira' - Μαζεύοντας «Μαλοτήρα»


'Mitato' or 'Mitatos' (originating from the latin 'metatum') is a word used to describe a low sealing structure, of two meters height at the most, that it is constructed mainly of stones. These constructions are still used today by the shepherds for multiple purposes. They can be either warehouses in order to store fruit or small animal shelters or even facilities for making cheese. In the following video Mr Papasifakis exhibits how to prepare the famous Cretan cheese 'Graviera' in his 'mitato', which is located high in the White Mountains.


«Μιτάτο» ή «Μητάτο» ή «Μιτάτος» (εκ του λατινικού «metatum») είναι ο ορισμός που προσδίδεται σε οίκημα χαμηλό, το πολύ δύο μέτρα, κατασκευασμένο επι το πλείστον απο ξεροληθιά. Η χρήση του ποικίλει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φύλαξη καρπών, σαν μικρή στάνη και σαν παρασκευαστήριο τυριού. Στο παρακάτω βίντεο ο κ. Παπασηφάκης παρουσιάζει την παρασκευή της Κρητικής Γραβιέρας στο «μιτάτο» του στα Λευκά Όρη.




Mr. Papasifakis while preparing 'Graviera' cheese in his 'mitato' in the White Mountains.
Ο κ. Παπασηφάκης προετοιμάζει Κρητική Γραβιέρα στο «μιτάτο» του στα Λευκά Όρη.


For more information, about 'malotira', please visit Mr. Papasifakis' page - Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη «μαλοτήρα», παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κ. Γ. Παπασηφάκη: http://www.malotira.gr


Greek Source - Ελληνική Πηγή: "The call of the mountain" facebook page , http://www.malotira.gr/, Dr Costas D. Oikonomakis' article about 'Malotira'


No comments:

Post a Comment