Wednesday 19 September 2012

Askyfou & Anopoli mountain bike race, 2012 - Ποδηλατικός αγώνας Ασκύφου & Ανώπολη, 2012




Downhill mountain bike race in the path Anopoli - Pachnes.


The race will take place at two locations:

Date: Saturday, 29th of September, 2012
Location: Tavris path, Askifou
Time: 8:30 a.m.

Date: Sunday, 30th of September, 2012
Location: Section Roussies of Lagou path, Anopoli
Time: 9:00 a.m.


The Mediterranean Agronomic Institute of Chania, in collaboration with the Municipality of Sfakia and other organizations co-organize a series of events in the Forest of Anopolis / Agios Ioannis, Municipality of Sfakia.

The best athletes from all over Greece will be invited to take place in the race. The event is being coordinated by TALOS club - ANEKLINES, MAIX and the Management Agency of the National Park of Samaria. Gold sponsors of the race are ANEKLINES and INKA supermarkets.

The events are part of the SylvaMED project: «Mediterranean Forests for All", funded by the European Union (MED 2007 -13) and government resources. The project focuses on the integration of environmental forest policies in regional policy decisions while improving the forest management framework (private and public). On these grounds, part of the revenues, received by the contestants for their participation, will be used to finance the protection - conservation of the forest.





Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων και άλλους φορείς συνδιοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στην περιοχή του Δάσους της Ανώπολης/Αγ. Ιωάννη του Δ. Σφακίων. 
 
Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 θα πραγματοποιηθεί ποδηλατικός αγώνας κατάβασης ανωμάλου δρόμου στο μονοπάτι Ανώπολη – Πάχνες. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο τοποθεσίες, στο μονοπάτι της Ταύρης στην περιοχή Ασκύφου την 29η Σεπτεμβρίου, και στο τμήμα Ρουσσιές – Ανώπολη του μονοπατιού του Λαγγού, στην περιοχή της Ανώπολης την 30η Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα θα συμμετέχουν, κατόπιν προσκλήσεως, οι καλύτεροι αθλητές από όλη την Ελλάδα. Η οργάνωση του αγώνα γίνεται από το σύλλογο TALOS – ANEKLINES, το ΜΑΙΧ και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Χρυσοί χορηγοί του αγώνα είναι η ANEKLINES και τα σούπερ-μάρκετ INKA.
 
Οι εκδηλώσεις σχεδιάζονται και οργανώνονται στο πλαίσιο του έργου SylvaMED «Μεσογειακά Δάση για Όλους» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MED 2007 -13) και εθνικούς πόρους, και επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση δασικών περιβαλλοντικών πολιτικών στις περιφερειακές πολιτικές και στη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των δασών (ιδιωτικών και δημόσιων). Παράλληλα, επιδιώκει την ανάδειξη και αξιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και μη ξυλωδών προϊόντων που αναπτύσσονται σε σχέση με το δάσος και την ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανισμών ανταποδοτικών τελών για τη χρηματοδότηση ενεργειών αειφόρου διαχείρισης και προστασίας του δάσους. Το έργο συντονίζεται από το Κέντρο Δασικών Επιστημών της Καταλονίας (CTFC – Ισπανία), ενώ εκτός από το ΜΑΙΧ συμμετέχουν σ’ αυτό η Υπηρεσία Δασών Σλοβενίας, το Μεσογειακό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (EFIMED), τρία Περιφερειακά Κέντρα Δασικής Ιδιοκτησίας (PACA και Languedoc-Roussillon – Γαλλία και Καταλονία – Ισπανία) και το Τμήμα Περιβάλλοντος της περιοχής Liguria (Ιταλία). Συνεργαζόμενοι φορείς δε είναι ο Δ. Σφακίων, η Δ/νση Δασών Χανίων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Το έργο βρίσκεται ήδη στο τρίτο και τελευταίο έτος υλοποίησης του. Για την Ελλάδα η περιοχή του δάσους της Ανώπολης/Αγ. Ιωάννη του Δήμου Σφακίων επιλέχτηκε ως πιλοτική περιοχή.

Το ΜΑΙΧ έως σήμερα στο πλαίσιο του έργου έχει υλοποιήσει μια σειρά άλλων δράσεων οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: μελέτη για τις Κοινωνικές Χρήσεις του Δάσους και αξιολόγησή τους, ενημερωτική ημερίδα (16/03/2012) στην Ανώπολη με θέμα «Το Πευκοδάσος της Ανώπολης και η Μελισσοκομία», καθαρισμός, ανακατασκευή και σήμανση του μονοπατιού Ανώπολη-Πάχνες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Ανώπολη με υψόμετρο 700 μέτρων, διασχίζει το δάσος της Ανώπολης και καταλήγει στη ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τις Πάχνες με υψόμετρο 2453 μέτρα ενώ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 διεξήχθη αγώνας τοξοβολίας σε παραδασώδη χώρο κοντά στην Ανώπολη Σφακίων από την Σκοπευτική Λέσχη Κρήτης.

Η διεκπεραίωση των δράσεων αυτών γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Στόχος των παραπάνω ενεργειών αλλά και μιας σειράς άλλων δράσεων (εκτύπωση βοτανικού οδηγού πεδίου με φυτά της περιοχής με υψηλή οικολογική αξία), που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ίδιου έργου, είναι ο σχεδιασμός και εφαρμογή ανταποδοτικών μηχανισμών οι οποίοι θα αξιοποιούν την κοινωνική διάσταση του δάσους (αναψυχή, εκπαίδευση, αθλητισμός, τουρισμός, κλπ) και θα χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγονται από τις κοινωνικές χρήσεις του δάσους για την αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου. Για το λόγο αυτό επισημαίνομε ότι μέρος των εσόδων που θα εισπραχθούν από τους διαγωνιζόμενους για την συμμετοχή τους θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενεργειών προστασίας – διατήρησης του δάσους.




Greek Source - Ελληνική Πηγή: Municipality of Sfakia facebook page

No comments:

Post a Comment