Tuesday 14 February 2012

Ποιότητα επιφανειακών και Υπογείων Υδάτων Κρήτης


Με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων ορίζεται εθνικό δίκτυο παρακολούθησης με καθορισμό των θέσεων μετρήσεων και των φορέων λειτουργίας του δικτύου.

Δίκτυο επιφανειακών υδάτων
Δίκτυο υπόγειων υδάτων

ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΥΔ13)

Επιφανειακά ύδατα ΥΔ13

Ως Επιφανειακά Ύδατα ορίζονται τα εσωτερικά ύδατα, εκτός των υπόγειων υδάτων τα μεταβατικά και τα παράκτια ύδατα, εκτός εάν πρόκειται για τη χημική τους κατάσταση, οπότε περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα.

Στο Υδατικό Διαμέρισμα Κρήτης δεν υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις για ουσίες προτεραιότητας και ειδικούς ρύπους.

Υπόγεια ύδατα ΥΔ13

Ως Υπόγεια Ύδατα ορίζεται το σύνολο των υδάτων που βρίσκονται κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους στη ζωνη κορεσμού και σε άμεση επαφή με το έδαφος ή το υπέδαφος.

Στους Χάρτες Δ193 ώς Δ204 παρουσιάζονται για τις θέσεις σε υπόγεια ύδατα, που παρακολουθήθηκαν στο Υδατικό Διαμέρισμα της Κρήτης, τα ακόλουθα:


Χάρτης Δ193 Νιτρικά Άλατα
Χάρτης Δ194 pH
Χάρτης Δ195 Αγωγιμότητα
Χάρτης Δ196 Αρσενικό
Χάρτης Δ197 Κάδμιο
Χάρτης Δ198 Μόλυβδος
Χάρτης Δ199 Υδράργυρος
Χάρτης Δ200 Νικέλιο
Χάρτης Δ201 Ολικό Χρώμιο
Χάρτης Δ202 Αργίλιο
Χάρτης Δ203 Χλωριούχα Ιόντα
Χάρτης Δ204 Θειικά Ιόντα

Απο την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προκύπτει οτι η χημική κατάσταση των υπόγειων υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης είναι καλή στην πλειονότητα των παραμέτρων (Πίνακας Δ25). Υπερβάσεις των οριακών τιμών παρατηρούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις στις παραμέτρους του αργιλίου και του μολύβδου.


Ως καλή χημική κατάσταση υπόγειων υδάτων ορίζεται η χημική κατάσταση συστήματος υπόγειων υδάτων, η οποία πληροί όλους τους όρους του πίνακα 2.3.2.

ποιοτικά πρότυπα και ανώτερες αποδεκτές τιμές που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο για την αξιολόγηση της χημικής κατάστασης των υπόγειων υδάτων

Κάθε σημείο δειγματοληψίας, το οποίο δεν ανήκει σε αναγνωρισμένο το 2008 υπόγειο υδροφορέα, χαρακτηρίζεται ως προς την χημική του κατάσταση:
  • όταν η μέση τιμή είναι μικρότερη απο την οριακή τιμή του Πίνακα τότε η χημική κατάσταση χαρακτηρίζεται ως καλή (πράσινο)
  • όταν η μέση τιμή είναι μεγαλύτερη από ή ίση με την οριακή τιμή του Πίνακα τότε η χημική κατάσταση χαρακτηρίζεται ως κακή (κόκκινο).

Κάθε αναγνωρισμένο το 2008 υπόγειο υδατικό σύστημα, χαρακτηρίζεται ως προς την χημική του κατάσταση:
  • όταν πάνω απο το 80% των γεωτρήσεων που ανήκουν σε αυτό έχουν μέση τιμή μικρότερη απο την  αντίστοιχη οριακή τιμή του πίνακα, τότε η χημική κατάσταση χαρακτιρίζεται ως καλή (πράσινο)
  • όταν πάνω απο το 80% των γεωτρήσεων που ανήκουν σε αυτό έχουν μέση τιμή μεγαλύτερη από ή ίση με την αντίστοιχη οριακή τιμή του πίνακα, τότε η χημική κατάσταση χαρακτιρίζεται ως κακή (κόκκινο)
  • Επιπρόσθετα για κάθε υδατικό σύστημα παρουσιάζεται η διαμορφούμενη τάση κατά την περίοδο 2005 ως 2008, όπως αυτή προέκυψε απο τη μέση ετήσια τιμή των μετρήσεων όλων των γεωτρήσεων του αντίστοιχου υπόγειου υδατικού συστήματος. Η έντονα αυξητική τάση σημειώνεται με μάυρη κουκίδα στο κέντρο βάρους του υπόγειου υδατικού συστήματος και η έντονα μειούμενη τάση με γαλάζια κουκίδα.
Σημειώνεται πως απο τις παραμέτρους του πίνακα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα φυτοφάρμακα, το αμμώνιο, τα νιτρώδη, το τριχλωροαιθυλένιο και το τετραχλωροαιθυλένιο, ενώ για τον υδράργυρο η αξιολόγηση ήταν ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς το όριο ανίχνευσης της εφαρμοζόμενης μεθόδου αποτελούσε και την οριακή τιμή αξιολόγησης της κατάστασης.


Greek Source - Ελληνική Πηγή: ΥΠΕΚΑ


Τεχνική έκθεση για τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της Ελλάδας



No comments:

Post a Comment