Saturday, 21 January 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ 2011


 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ ΣΤΙΣ 20/1 ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ 2011


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ 2011

Αγαπητοί φίλοι, μέλη της Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας Σφακίων

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συνάντηση,

Παρότι παραλάβαμε τα ηνία του Δήμου στην πιο δύσκολη χρονιά της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση και εδώ, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και παίρνοντας τις τύχες μας στα χέρια μας να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος όσων είχαμε υποσχεθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα (που αποτέλεσε και τη βάση της δημιουργίας της Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας Σφακίων), βάζοντας έτσι τις βάσεις για την ουσιαστική αλλαγή της πορείας στον τόπο μας.

Ξέρουμε καλά ότι κάναμε κάποια λάθη σίγουρα όχι από πρόθεση αλλά από απειρία. Σίγουρα φέτος θα βελτιωθούμε μέσα από την εμπειρία και την ομοιογένεια που αποκτήσαμε ως ομάδα.

Ξέρουμε επίσης καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων μέσα από την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με τους δανειστές μας να οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση με αποτέλεσμα μια δικαιολογημένη κοινωνική έκρηξη να είναι πλέον ορατή στον ορίζοντα. Ως Δημοτική Κίνηση και ως Δήμος δηλώνουμε ότι ήμασταν και θα είμαστε παρόντες στις μάχες για την απόκρουση αυτών των πολιτικών, για την αποτίναξη του ζυγού της νέας κατοχής που μας έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση με οποιοδήποτε κόστος.

Πιστεύουμε ότι αυτά που καταφέραμε να κάνουμε «νόμιμα» ή «παράνομα», αποτελούν αντίσταση στην πράξη, στην κοινωνική διάλυση που συντελείται γενικότερα, καθώς βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων του Δήμου μας παρά και ενάντια στους καιρούς της κρίσης. Γι’ αυτό δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στο δρόμο της αναπτυξιακής προοπτικής των Σφακίων και όπου και όταν χρειαστεί θα συγκρουστούμε στην πράξη με πολιτικές που επιδιώκουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα λοιπόν, πιστεύοντας ότι τιμήσαμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Σφακιανών, έχουμε να επιδείξουμε στον πρώτο χρόνο της δημαρχίας μας, το έργο που ακολουθεί:


Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 1. Ολοκληρώσαμε μια εκτεταμένη συντήρηση όλου του τεράστιου αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Σφακίων, προχωρώντας σε επισκευή άνω των 630 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων, κάτι που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια. Παράλληλα προχωρήσαμε και σε επιμέρους μικρές ή μεγαλύτερες διανοίξεις αγροτικών δρόμων που εξυπηρέτησαν και άλλους κτηνοτρόφους (σε Ασκύφου και Ίμβρο κυρίως και Καλλικράτη).
 2. Επισκευάσαμε μετά από 17 χρόνια αχρηστίας το δίκτυο ύδρευσης του Λουτρού με επισκευή της υδροληψίας στην παραλία των Γλυκών Νερών, επισκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που είχε ρήγμα, καθαρισμό της δεξαμενής στην προβλήτα του Λουτρού και προμήθεια των ηλεκτροκίνητων αντλιών.
 3. Προχωρήσαμε στην κατασκευή μετά από δική μας μελέτη της λιμνοδεξαμενής του Καλλικράτη που δίνει λύση στο πρόβλημα της κτηνοτροφίας αλλά και στην άρδευση και καλλιέργεια του οροπεδίου. Μένει να δούμε φέτος αν θα χρειαστεί η τοποθέτηση μεμβράνης.
 4. Έγινε επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην Αράδαινα και σε περιοχές της τοπικής κοινότητας Βουβά.
 5. Έγινε πλήρης ανακατασκευή μετά τις καταστροφές της θύελλας στις 19/02/2011, του αγωγού και του αντλιοστασίου λυμάτων στη Χώρα Σφακίων, επισκευή των αντλιών και επίσης καθαρισμός και επισκευή των αντίστοιχων αντλιοστασίων στο Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη.
 6. Έγινε καθαρισμός και επισκευή σε δεξαμενές νερού σε διάφορα σημεία της επαρχίας (Σκαλωτή, Ασκύφου κ.λπ.).
 7. Έγινε προμήθεια 3+1 συστημάτων πυρόσβεσης (βυτίο 1 τόνου, μηχανή, λάστιχα, πιστόλι πιέσεως), τα οποία θα τοποθετηθούν από φέτος στον κάμπο της Σκαλωτής, Φραγκοκάστελλο Βουβά και παραλία Αγ.Παύλου, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση αντίδραση με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Επίσης έγινε αλλαγή όλων των πυροσβεστικών κρουνών στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου.
 8. Επισκευάσαμε και λειτουργήσαμε (μετά από 8 χρόνια) με δικό μας οδηγό τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου (Grader και JCB), τα οποία προσέφεραν τεράστιο έργο στους καθαρισμούς των δρόμων, στα χιόνια κ.λπ. γλιτώνοντας το Δήμο από πολλά χρήματα αν τις ίδιες εργασίες τις κάναμε με εργολαβίες. Επίσης προμηθευτήκαμε νέο μεγάλο φορτηγό για το Δήμο και επισκευάσαμε το μικρό φορτηγό με αλλαγή μηχανής. Επίσης προμηθευτήκαμε από δωρεά ένα τζιπ το οποίο θα τεθεί από φέτος στην υπηρεσία του Δήμου (μετακινήσεις προσωπικού γιατρών, πυροπροστασία κ.λπ.). Τέλος επισκευάσαμε και αλλάξαμε ελαστικά στα λεωφορεία του Δήμου, στο ασθενοφόρο, στις 2 κλούβες που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί και οι γιατροί και το αυτοκίνητο του «Βοήθεια στο σπίτι»
 9. Έγινε επισκευή των απορριμματοφόρων και προχωρήσαμε σε πολύ πιο τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 1. Κατασκευάσαμε, εξοπλίσαμε και λειτουργήσαμε στη θέση του ερειπίου του αγροτικού ιατρείου της Χώρας Σφακίων, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χ.Σφακίων, το οποίο στους 7 μήνες λειτουργίας του έδωσε λύση στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Δήμο μας. Με τη βοήθεια του δημοτικού ιατρού Μπουγά Αλέξανδρου, της δημοτικής νοσηλεύτριας και τη δική μου, το ιατρείο λειτούργησε με πρότυπο τρόπο με πάνω από 2.500 επισκέψεις ασθενών (εβδομαδιαίες αιμοληψίες, 2 αιμοδοσίες, ακτινολογικό, πάνω από 60 μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, προληπτική ιατρική για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, 3 επισκέψεις ομάδων ειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων). Μειώθηκαν κάθετα έτσι έως εξαλείψεως οι διακομιδές ασθενών στα Χανιά για χρόνια ή απλά προβλήματα. Παράλληλα καλύψαμε τη λειτουργία του φουσκωτού νοσοκομειακού σκάφους και φέτος το οποίο προχώρησε σε πάνω από 20 μεταφορές και διασώσεις τη φετινή χρονιά.
 2. Έγινε επισκευή του ιατρείου της Αγ.Ρουμέλης και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού γι’ αυτό όπως και για το αγροτικό ιατρείο Ανώπολης
 3. Ολοκληρώθηκε η μελέτη και η οικοδομική άδεια για το κτήριο του νέου Πολυδύναμου Ιατρείου της Χ.Σφακίων που θα χτιστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 600.000€, αφού προλάβαμε τις προθεσμίες της παραχώρησης και του αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου στη Χ.Σφακίων και το οποίο πιστεύουμε ότι θα δημοπρατηθεί μέχρι την άνοιξη φέτος.
 4. Εξασφαλίσαμε μετά από διαδοχικές επαφές, την έναρξη λειτουργίας φαρμακείου στη Χ.Σφακίων από την άνοιξη φέτος από ένα νέο φαρμακοποιό.
 5. Συνεχίσαμε και με τη βοήθεια του νέου ιατρείου αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο διαθέτει δικό του χώρο πλέον πίσω από το Πολυδύναμο Ιατρείο της Χ.Σφακίων.
 6. Καλύψαμε όλες τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα, θέρμανση, υποδομές και ολοκληρώσαμε το μεγάλο γραφειοκρατικό έργο της συγκρότησης σχολικών επιτροπών. Φτιάξαμε ράμπα πρόσβασης και τουαλέτα για μαθητή με ειδικές ανάγκες στο Βουβά, στάση λεωφορείου στο Βουβά και επισκευάσαμε την παιδική χαρά στην Ίμβρο.
 7. Επιδιώκουμε τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο μας και είμαστε στο στάδιο υποβολής αιτήματος αναμένοντας τις ημερομηνίες για την υποβολή της πρότασης.
 8. Απεμπλέξαμε το Ξενουδάκειο Κληροδότημα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που το καθιστούσαν ανενεργό για 5 χρόνια και προχωρούμε στη δημιουργία Δημοτικού Φροντιστηρίου από 1 Φλεβάρη στη Χ.Σφακίων, στη χορηγία υποτροφιών σε φοιτητές – σπουδαστές και στα μαθήματα Πληροφορικής.
 9. Σε συνεργασία με τον ΟΤΕ εξασφαλίσαμε γρήγορο Ιnternet, σε Ασκύφου, Ανώπολη, Λουτρό και ολοκληρώνεται σύντομα η γραμμή οπτικών ινών που θα καλύψει την περιοχή από Κομιτάδες έως Φραγκοκάστελλο.
 10. Συντηρήσαμε όλους τους αναμεταδότες της τηλεόρασης στην επαρχία και τοποθετήσαμε σε Ασκύφου – Ίμβρο αναμεταδότες τοπικών καναλιών.
 11. Προχωρήσαμε σε ρύθμιση των χρεών του νερού και των τραπεζοκαθισμάτων σε Χ.Σφακίων-Λουτρό. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και από τους δημότες για τα παλιά χρέη του νερού καθώς και από τους επαγγελματίες για τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς αναγνωρίζουν το έργο που επιτελεί η Δημοτική Αρχή. Πρέπει όμως ακόμα να γίνουν περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Γ. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Γεωργία – Κτηνοτροφία - Ανάπτυξη του Ορεινού Όγκου

Οι σοβαρές παρεμβάσεις της νέας Δημοτικής Αρχής σ’αυτό το κεφάλαιο είναι:
 1. Για πρώτη φορά ο Δήμος μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης ανέλαβε να εκτελέσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας το οποίο κατά γενική ομολογία έγινε με καλύτερο τρόπο από τις προηγούμενες χρονιές που το είχε αναλάβει η Ένωση Αποκορώνου και εξασφάλισε και ένα αξιοπρεπές έσοδο για το Δήμο.
 2. Ολοκληρώσαμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής του Δημοτικού Σφαγείου στο Βουβά, το οποίο πλέον διαθέτει κωδικό λειτουργίας που επιτρέπει την πώληση των ζώων σε όλη την Ελλάδα, αποτελώντας έτσι ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για την κτηνοτροφία της περιοχής μας.
Με την εξαίρεση των δύο παραπάνω έργων, της λιμνοδεξαμενής του Καλλικράτη και κάποιων συζητήσεων για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιολάδου, στο κεφάλαιο αυτό του προγράμματός μας έχουμε μείνει πίσω. Ο λόγος είναι ότι δράσεις τυποποίησης, βιολογικής γεωργίας, εξαγωγικής δραστηριότητας, αξιοποίησης της μαδάρας της Ανώπολης, συνεργασίας αγροτών, κτηνοτρόφων, τουριστικών επιχειρηματιών κ.λπ. απαιτούν ένα μεγάλο γραφειοκρατικό έργο από τη μια και ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων και αλλαγής νοοτροπίας των κατοίκων του Δήμου μας από την άλλη, που λόγω της κατάστασης που παραλάβαμε δεν μπορέσαμε να τρέξουμε και να υλοποιήσουμε φέτος. Δεσμευόμαστε ότι θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες δράσης της φετινής χρονιάς.

Δ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1. Προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό και διαμόρφωση των παραλιών του Δήμου μας πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν (Ίλιγγας, Φραγκοκάστελλο, Λάκκοι κ.λπ.), με τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου. Εξασφαλίσαμε την τακτική καθαριότητα των παραλιών και οικισμών σε Αγ.Ρουμέλη, Λουτρό, Χ.Σφακίων, Φραγκοκάτελλο, μετά από την πρόσληψη προσωπικού. Σ’αυτόν τον τομέα υπήρξαν κάποια παράπονα τα οποία θα ληφθούν υπόψη φέτος.
2. Προχωρήσαμε στα παρακάτω:
α) Δημιουργία γλύστρας καθέλκυσης σκαφών στην παραλία των Λάκκων
β) Καθαρισμός- εκβάθυνση της εισόδου και της λιμενολεκάνης και κατασκευή κρηπιδωμάτων πρόσδεσης σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Φραγκοκάστελλου.
γ) Δημιουργία προβλήτας με επένδυση από βότσαλο στην παραλία Λύκος
δ) Δημιουργία πετρόχτιστης προβλήτας που ακολουθεί την ακτογραμμή στην παραλία Μάρμαρα.
ε) Πλακόστρωση και ανακατασκευή του κρηπιδώματος στην προβλήτα του Λουτρού με φωταγώγηση, παγκάκια και σκίαστρο επισκεπτών καθώς και ράμπα εισόδου των φορτηγών στην παραλία του Λουτρού, για τον καθαρισμό του αντλιοστασίου λυμάτων.
Πρόκειται για πέντε μικρά αλλά σοβαρά αναπτυξιακά έργα στην ακτογραμμή των Σφακίων που αναδεικνύουν την περιοχή, διευκολύνουν την επισκεψιμότητα και δημιουργούν εισόδημα. Τέτοιες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν φέτος.
3. Οργανώσαμε με διαφορετικό τρόπο και λύσαμε κατά γενική ομολογία το θέμα του πάρκινγκ των αυτοκινήτων και των σκαφών στη Χ.Σφακίων με υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φύλαξης και μεταφοράς αυτοκινήτων για τους επισκέπτες, έσοδα για το Δήμο, δημιουργία θέσεων εργασίας και αποσυμφόρηση της κεντρικής πλατείας της Χώρας Σφακίων.
4. Προμηθευτήκαμε 2 περίπτερα τουριστικής πληροφόρησης από τα οποία λειτουργήσαμε φέτος το ένα στο Φραγκοκάστελλο με μεγάλη επιτυχία (και εισπρακτική) σε συνδυασμό με την έκθεση σφακιανής δεσιάς που λειτούργησε εκεί για 2,5 μήνες.
5. Ασχοληθήκαμε και συμβάλαμε στη λύση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου από τη Χ.Σφακίων, μέσα από τη συμμετοχή μας σε όλες τις συσκέψεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο. Επίσης σώσαμε την τιμή του τουρισμού μας αποτρέποντας την περαιτέρω δυσφήμιση του τόπου μας με την ενέργεια της κατάληψης του «Σαμαριά» και του απεγκλωβισμού των 650 επισκεπτών του φαραγγιού στις 6/9/11. Μια ενέργεια που μέτρησε πολύ, καθώς δείξαμε ότι δε φοβόμαστε να συγκρουστούμε με ένα κράτος που παίρνει παράλογες και διαλυτικές για την οικονομία του τόπου μας αποφάσεις.
6. Προχωρήσαμε στη μεταβίβαση από την ΑΝΕΝΔΥΚ του κύτους του παροπλισμένου πλοίου «ΣΦΑΚΙΑ», το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε βυθίζοντάς το στην περιοχή ανάμεσα Ίλιγγα-Γλυκά Νερά, δημιουργώντας έτσι τεχνητό ύφαλο και προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, δίνοντας ώθηση έτσι στην ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού.
7. Προχωρήσαμε στον ηλεκτροφωτισμό του Άλσους και του Φρουρίου της Χώρας, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της Χώρας Σφακίων, στον ηλεκτροφωτισμό του φρουρίου του Φραγκοκάστελλου, και στην επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε ένα μεγάλο μήκος του παραλιακού δρόμου του Φραγκοκαστέλλου ομορφαίνοντας και αναδεικνύοντας την εικόνα του τόπου μας.
8. Προχωρήσαμε με ιδίους πόρους σε ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αγ.Ρουμέλης, με πετρόχτιστους τοίχους, όπως και κατασκευή τοιχίου και πλακόστρωτου στην πάνω Αγ.Ρουμέλη και στο μονοπάτι της εξόδου του φαραγγιού.
9. Κατασκευάσαμε δημοτικές τουαλέττες στην παραλία Βρύση στη Χώρα Σφακίων και στην πίστα της Αράδαινας.
10. Λειτουργήσαμε το φαράγγι της Ίμβρου με πάνω και κάτω είσοδο, κατασκευάσαμε τον οικίσκο στην έξοδο προς Κομιτάδες, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και τους πόρους του Δήμου.
11. Με τη βοήθεια της «Πρωτοβουλίας Δημοτών Σφακίων» την οποία και δημόσια επαινούμε για το έργο που πρόσφερε στο Δήμο τη χρονιά που πέρασε, έγιναν τα κάτωθι:
α) Δενδροφύτευση της παραλίας του Βάταλου
β) Καθαρισμός και επισκευή του μονοπατιού στα φαράγγια: Μανικά, Καλλικράτη, Ασφένδου, Αράδαινας.
γ) Καθαρισμός και επισκευή του μονοπατιού Χ.Σφακίων-Λουτρό.
Επίσης έχουμε εξασφαλίσει και θα γίνει φέτος τον Απρίλη-Μάιο με χρηματοδότηση από το ΜΑΙΧ η επισκευή – καθαρισμός και σήμανση του μονοπατιού Ανώπολη-Πάχνες, ώστε να διοργανωθεί φέτος το καλοκαίρι αγώνας ορεινού τρεξίματος από το Λουτρό έως την κορυφή των Λευκών Ορέων.
12. Δημιουργήσαμε μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης πίστα απογείωσης για αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) στο δρόμο του Καλλικράτη και γήπεδο αεραθλητικών δραστηριοτήτων στον κάμπο του Φραγκοκαστέλλου, όπου ήδη άρχισαν να το επισκέπτονται οι λάτρεις αυτών των αθλημάτων και τα οποία χρειάζεται να διαφημιστούν, καθώς τέτοιες υποδομές αποτελούν πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού. Υπάρχει πρόταση συνεργασίας με την αερολέσχη Χανίων για τη δημιουργία αεροδρομίου μικρών αεροσκαφών.
13. Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επιλέξαμε το χώρο διαμορφώσαμε την πρόσβαση και το χώρο για την τοποθέτηση του Παρατηρητηρίου Άγριων Πτηνών ( Όρνεων), στο φαράγγι του Μανικά το οποίο θα λειτουργήσει από φέτος.
14. Προχωρήσαμε έγκαιρα σε διαγωνισμό για την τοποθέτηση ομπρελών στις παραλίες και με καθαρές εξηγήσεις με τους επιχειρηματίες, για πρώτη χρονιά υπήρξε σχεδόν καθολική ανταπόκριση στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Δήμου.

Ε. ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 1. Προχωρήσαμε σε ανάπλαση και επισκευή ή καθαρισμό των μνημείων:
 • Μάχης Κρήτης στην παραλία της Χώρας Σφακίων.
 • Μάχης Πύργου Αλιδάκη στις Καρές Ασκύφου
 • Μνημείου 1866 στον ΄Αγιο Μανώλη Ασκύφου
 • Προτομής Ξενουδάκη στην Ίμβρο.
 1. Τοποθετήσαμε μόνιμη ηλεκτρική εγκατάσταση στο χώρο του Φρουρίου Φραγκοκαστέλλου.
 2. Οργανώσαμε με την συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και της Πρωτοβουλίας Δημοτών Σφακίων μια σειρά πετυχημένων στην πλειοψηφία τους καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Φραγκοκάστελλο, οι οποίες θα γίνουν θεσμός και θα αναβαθμισθούν, προάγοντας την πολιτιστική άνοιξη που επιδιώκουμε για τον τόπο μας. Παράλληλα λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία, η έκθεση σφακιανής δεσιάς, κρητικής φορεσιάς και υφαντών στο χώρο του φρουρίου που φέτος θα εμπλουτισθεί με πίνακες του λαογράφου μας Κανάκη Γερωνυμάκη και πιθανόν με έκθεση όπλων, αν καταφέρουμε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία το έργο της ανάπλασης του φρουρίου. Επίσης τις μέρες των εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση σφακιανών προϊόντων.
Ακόμα οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία την ανοιξη εκδήλωση για τα παιδιά όλων των νηπιαγωγείων του Δήμου με θέμα ¨Αγαπώ το βιβλίο” που συνδυάστηκε με παράσταση κλοουν και δωρεάν διανομή βιβλίων στα παιδιά.
 1. Προχωρήσαμε σε κατάληψη το χειμώνα και αποκτήσαμε πλέον επίσημα με μακρόχρονη (ουσιαστικά δωρεάν) παραχώρηση από την Ένωση Αποκορώνου – Σφακίων το κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο της γεωργικής αποθήκης στον Πατσιανό και θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου. Τα χρήματα γι’ αυτή την παρέμβαση θα βρεθούν από την πώληση του ακινήτου στην Αθήνα, που μας άφησε με τη διαθήκη ένας συντοπίτης μας ο Σταύρος Μπαϊρακτάρης (καταγωγή από Χ.Σφακίων) και για το οποίο πρόσφατα ολοκληρώσαμε όλη τη διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς και μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.
 2. Οργανώσαμε και φέτος το πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα» με συμμετοχή περίπου 200 παιδιών δημοτών και επισκεπτών και οργανώσαμε με επιτυχία τους αθλητικούς αγώνες στα πλαίσια του εορτασμού του Αγ.Νικήτα το Σεπτέμβρη στο Φραγκοκάστελλο. Συνεχίσαμε τη λειτουργία των δημοτικών γυμναστηρίων στα οποία κάναμε κάποιες επισκευές και συμμετέχουμε στην πληρωμή των γυμναστών για τις πολεμικές τέχνες. Η αλήθεια είναι ότι στον αθλητισμό δεν κάναμε όλα όσα θα έπρεπε για τη στήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά δυστυχώς τα οικονομικά του Δήμου μας με βάση και τις προτεραιότητες που θέσαμε για την πρώτη χρονιά δεν το επέτρεψαν. Πιστεύουμε ότι τη φετινή χρονιά θα είμαστε σε καλύτερη θέση.
 3. Παραχωρήσαμε τα λεωφορεία του Δήμου με δικούς μας οδηγούς για τη μεταφορά των μαθητών με πολλαπλά δρομολόγια, στα μαθήματα χορού και ριζίτικου στη Χ.Σφακίων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, δίνοντας λύση έτσι σ’ ένα πρόβλημα πάρα πολλών οικογενειών.
 4. Οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία ως Δήμος ή ως Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, μια σειρά από εκδηλώσεις: 25η Μαρτίου, Μάχης της Κρήτης, Θυμιανής, Δασκαλογιάννης, Αλιδάκη, 28η Οκτωβρίου, Μνημόσυνο Καλλικράτη, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών του Δήμου μας και φιλοξενήσαμε αρκετούς επισκέπτες που πρόσφεραν έργο στο Δήμο μας (γιατρούς από Παν/μιο, Διοικητή ΔΥΠΕ κ.λπ.)

ΣΤ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ – ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

 1. Ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τη μεταφορά του Δήμου Σφακίων από το απαράδεκτο κτήριο που στεγαζόταν για πολλά χρόνια σε ένα λειτουργικό κτήριο στην πλατεία της Χώρας, το οποίο αφού εξασφαλίσαμε με δωρεάν παραχώρηση από την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ, μετασκευάσαμε, εξοπλίσαμε και μεταφέραμε όλες τις ηλεκτρονικές υποδομές. Πετύχαμε έτσι μια μεγάλη μείωση των εξόδων του Δήμου καθώς γλιτώσαμε το ενοίκιο των 900€/μήνα.
 2. Συντηρήσαμε πολλές θέσεις εποχικής εργασίας για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου μας προς τους δημότες και τους επισκέπτες και ολοκληρώσαμε την απόσπαση μιας υπαλλήλου από την Αντιπεριφέρεια Χανίων στο Δήμο μας.
 3. Προχωρήσαμε σε συγκρότηση νέου Οργανισμού του Δήμου Σφακίων με αύξηση του προσωπικού που όμως δυστυχώς λόγω των περικοπών του μνημονίου δεν εγκρίθηκε.
 4. Προλάβαμε να προκηρύξουμε και να ολοκληρώσουμε το διαγωνισμό στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ για τις ασφαλτοστρώσεις στις τοπικές κοινότητες Ασκύφου-Ίμπρου-Άη Γιάννη-Ανώπολη. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς το 2011 έχει εγκεκριμένη πίστωση μόνο 3.000€ (από 750.000€ συνολικά). Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει φέτος.
 5. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη του Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Χώρα Σφακίων σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ και το Δήμο Χανίων και περιμένουμε την πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ για να την υποβάλουμε και να υλοποιηθεί το έργο.
 6. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, υποβάλαμε πρόταση και εγκρίθηκε το έργο ύψους 865.000€, για την ανάπλαση των οικισμών Αργουλές, Καψοδάσος, Πατσιανός, Βουβάς, τμήμα Ίμπρου και Αμμουδάρι Ασκύφου, στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», έργο που θα υλοποιηθεί φέτος. Στα πλαίσια της μελέτης του ίδιου προγράμματος είχε ενταχθεί και ο οικισμός της Ανώπολης ο οποίος λόγω καθυστέρησης της Αρχαιολογίας αποκλείστηκε από αυτό, εντάχθηκε όμως η μελέτη πιο διευρυμένη στο επόμενο πρόγραμμα (ΟΣΑΠΥ).
 7. Υποβάλαμε πρόταση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Σφακίων(ΟΣΑΠΥ), στο ΕΣΠΑ το οποίο περιλαμβάνει έργα ύψους 2.500.000€ (αναπλάσεις, υπόλοιπων οικισμών, ανάπλαση φρουρίου Φραγκοκαστέλλου, κτηρίου Μπικουβάρη και Κουλέδες Ασκύφου, ύδρευση Αγ.Ρουμέλης, βιολογικός καθαρισμός Λουτρού, αξιοποίηση γεώτρησης Βρασκά με επέκταση του δικτύου προς Ασκύφου-Ίμπρο-Ασφένδου καθώς και από Βρασκά – Χ.Σφακίων-Ανώπολη, γεώτρηση Αργουλέ με Πατσιανό, επίσης επέκταση δικτύου από Λουτρό προς Λύκο-Φοίνικα-Μάρμαρα), για το οποίο περιμένουμε εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος την έγκρισή του. Για τα έργα αυτά αφού ενταχθούν, έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της μελέτης του Φρουρίου από την Περιφέρεια Κρήτης, των γεωτρήσεων από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, των οικισμών, του βιολογικού του Λουτρού και του Μπικουβάρη, από ίδιους πόρους. Η ολοκλήρωση αυτών των έργων θα αλλάξει την εικόνα της επαρχίας μας, όμως οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις αυτών των προγραμμάτων είναι ασύλληπτες.
 8. Υποβάλαμε αίτηση ένταξης του Γυμνασίου –Λυκείου στο Πρόγραμμα Πράσινα Κτήρια και βρισκόμαστε στο στάδιο αναμονής της υλοποίησής του από την Π.Ε.Χανίων.
 9. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και εξασφαλίσαμε 40 θέσεις εργασίας 5μηνης διάρκειας για ανέργους ή για αγρότες με εισόδημα μικρότερο των 10.500€, οι οποίες δράσεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα αφορούν περιβαλλοντικές δράσεις αναπλάσεις πλατειών, διανοίξεις φαραγγιών ή άλλες κοινωφελείς εργασίες σε όλη την έκταση της επαρχίας μας.

Τελειώνοντας θέλω να πω τα εξής:

Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως φαίνεται από τα προηγούμενα επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο που συμπληρώθηκε και από μια μεγάλη εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου για την οποία θα σας παρασχεθούν αναλυτικά στοιχεία στη συνέχεια από τους Αντιδημάρχους και το Προεδρείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.

Εγώ να πω μόνο ότι, παρ’ ότι παραλάβαμε ένα χρέος της τάξης των 1.180.000€ με μόνο 6.000€ στο ταμείο. Αυτή τη στιγμή από τα παλιά χρέη έχουμε μειώσει πάνω από 550.000€ και έχουμε στο ταμείο 85.000€. Εξοφλήσαμε πάρα πολλά χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής από το Πρόγραμμα Θησέας, όπως ή σε διάφορους συντοπίτες μας που είχαν προσφέρει εργασίες στο Δήμο, το Πρόγραμμα Παιδί και Θάλασσα, το σκάφος κ.λπ.

Αυτό έγινε εφικτό γιατί παρά το γεγονός ότι μια σειρά χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ ):

α) Διεκδικήσαμε και πήραμε από την πολιτεία μια σειρά από χρηματοδοτήσεις (για Θησέα, παρακρατηθέντα Παυλόπουλου, Πράσινο Ταμείο, για φαράγγι Σαμαριάς, έκτακτη επιχορήγηση για καταστροφές, Λιμενικό Ταμείο).

β) Δημιουργήσαμε νέα έσοδα του ταμείου ή αυξήσαμε παλιά (φαράγγι Ίμπρου, πάρκινγκ Χ.Σφακίων, Φραγκοκάστελλο, δακοκτονία, τραπεζοκαθίσματα, νερό).

γ) Κάναμε μια πολύ αυστηρή και προσεκτική διαχείριση όλων των χρημάτων, πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος (π.χ. χρήματα πυροπροστασίας)

Η οικονομική μας κατάσταση χωρίς να είναι αυτή που θέλουμε σίγουρα είναι καλύτερη από πέρυσι παρά τις τρομερές συνθήκες λιτότητας που διανύουμε. Όμως περαιτέρω μείωση των χρηματοδοτήσεων των Δήμων θα μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους 2 Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. της Κοινωφελούς καθώς και όλους εσάς που ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του και με τη συμμετοχή του σε όλο αυτό το έργο στήριξε το έργο του Δήμου τη φετινή χρονιά.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ 2012!!!

Ο Δήμαρχος Σφακίων

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ


Πηγή: Paulos Polakis facebook page

No comments:

Post a Comment